Cart empty
Show Cart

Telefonszám: +36-89/512-596 E-mail cím: webaruhaz@boller.hu 

Termékkereső

el120901

 images logok 2018 sorban

A böllér suli rovatunk előző cikkéből kiderült, hogy a disznó melyik részét mire érdemes felhasználni. Most már pontosan tudjuk, hogy a jó házi kolbász készítéséhez a lapocka és a hasaalja szalonna lesz a legmegfelelőbb számunkra. Aki járt már disznóvágáson, esetleg látott már kolbásztöltést közelről, annak nem kell magyarázni, hogyan is készül ez a mennyei, füstös, paprikás, fokhagymás csemege.

 

A jó daráló a kolbász bölcsője

A kolbászhoz felhasználni kívánt húst és szalonnát mindössze akkorára kell feldarabolnunk, egy megfelelően éles késsel, hogy az a húsdaráló öblös nyílásán átférjen. Figyeljünk arra, hogy a túl apró vagy a túl nagyra hagyott szalonna és lapocka sem tesz jó szolgálatot a kolbászunk megjelenése számára. Válasszuk inkább a közepes, 5-ős, 6-os méretű tárcsát. Mindegy, hogy előbb a szalonnát, vagy a húst daráljuk, hiszen a végén úgyis egy homogén masszát gyúrunk az összetevőkből. Ehhez a művelethez választhatsz elektromos, vagy kézi darálót.

Tippek darálóhoz

A meleg, kövér húst nagyon nehéz darálni. Ahhoz, hogy szépen és jól vágjon a daráló tárcsája, a húsnak hidegnek kell lennie. Darálás után a maradék masszát préseld ki a gépből, amennyire csak lehet. A gépben maradt, gyorsan romlandó húst és zsírt érdemes 1-2 szelet kenyér ledarálásával kiszedni a gépből. A daráló minden részét azonnal külön-külön mosd el, csepegtesd le és töröld szárazra. A következő használatkor javasolt az alkatrészek fertőtlenítése és a kések tárcsák élezése. Ahhoz, hogy sokáig használhasd ezt a szerkezetet, fontos, hogy ne rozsdásodjon el és ne is kopjon az éle gyorsan. Néhány évente nem árt megéleztetni a tárcsákat.

Darálás után jöhet a fűszer!

Miután a lapocka húst és a szalonnát egységesen ledaráltuk, hozzáadjuk a hozzávalókat ilyen sorrendben: beletesszük a fokhagymát, rászórjuk a köményt, majd a paprikát, majd a sót. Az összes hozzávalóval jól átgyúrjuk, többször átmozgatjuk, majd indulhat a töltés a disznó bélbe egy 1-2 órás vagy akár egy napos pihentetés után. Pihentetni fontos, hogy az ízek megfelelő mértékben összeérjenek.

Következő cikkünkből megtudhatod, hogy milyen szempontokat érdemes figyelembe venni a bél kiválasztásához és mit kell tenni vele felhasználás előtt. A professzionális felszerelést keresd a Böllér Kft.-nél. Termékeinkben is őrizzük nagyszüleink évtizedes receptúráit, hogy ezeket a hagyományos ízeket az utánunk következő generációk is megismerhessék. Garantált frissesség, minőségi garancia, kedvező szállítási ár vár a webshopban!

 

 

A honlapon található nevek, képek és leírások a Böllér cégcsoport tulajdonát képezik, ezeknek mindennemű másolása tilos! Bővebben...

Kapcsolat

Böllér-Ker Kft.
8500 Pápa
Külső Veszprémi út 40.

Tel.: +36-89/512-596
E-mail: webaruhaz@boller.hu