Telefonszám: +36-89/512-596 E-mail cím: info@boller.hu

Termékkereső

el120901

 images logok 2018 sorban

A hagyomány szerint a disznóvágásokat decemberre szervezik a legtöbb családban, ezért az ünnepi asztalra is sok helyen kerül sült kolbász és hurka. Ha mi maguk nem is vágunk disznót, vagy egyik rokonunk sem kínál meg jóféle disznótorossal, a henteseknél még mindig tudunk rendelni igazán friss húst. Az igazi húsimádók ugyanis maguk töltik és készítik a friss alapanyagból a hurkát és a kolbász, hogy a tradicionális ízekkel megörvendeztessék a család minden tagját. Ezeket a töltelékes ételeket hagyományosan tormával, mustárral fogyasztjuk, de népszerűek a majonéz alapú saláták is.

A másik klasszikus, karácsonyi disznóhúsos étel a töltött káposzta, amit sok helyen paprikás alapon főznek különféle füstölt húsok hozzáadásával, így lesz igazán ízletes ez a finomság.

Levesek

Önálló fogásként az ünnepi asztalon a hagyományos halász vagy hallevesek is előszeretettel gőzölögnek, de van olyan levesünk is, amihez szintén elengedhetetlen a disznó, mint hozzávaló. Habár a magyar karácsonyi gasztro, kultúrára kevésbé jellemző a leves fogyasztása, vannak azért specialitásaink itt is. Ki ne szeretné a forrón gőzölgő orjaleves illatát, amitől már a vacsora előtt megjön mindenki étvágya. így készül a hagyományos orja, ha szeretnéd elkészíteni karácsonyra, még idejében be tudod szerezni a hozzávalókat.

Hozzávalók:

  • 80 dkg orja (sertésgerinc)
  • 20 dkg sárgarépa
  • 20 dkg fehérrépa
  • 20 dkg zeller
  • 20 dkg karalábé
  • 1 fej vöröshagyma

A fűszerezéshez:

  • gyömbér
  • szerecsendió-virág
  • csípős paprika
  • bors

Elkészítés: A sertéshúst feldaraboljuk, kb. 3 liter vízbe feltesszük főni. Megsózzuk és beletesszük a megtisztított hagymát és a fűszereket. Amikor felforrt, habját leszedjük, majd beletesszük a feldarabolt zöldségeket. Lassú tűzön főzzük, amíg minden megpuhul.

Betétként vékony metéltet (laskát), vagy árpagyöngyöt (gerslit) főzünk bele. Tálaláskor, ha szükséges, színezőként még kevés sáfrányt is teszünk bele.
Friss petrezselyemmel tálalva az igazi!

 

 

A honlapon található nevek, képek és leírások a Böllér cégcsoport tulajdonát képezik, ezeknek mindennemű másolása tilos! Bővebben...

Kapcsolat

Böllér-Ker Kft.
8500 Pápa
Külső Veszprémi út 40.

Tel.: +36-89/512-596
E-mail: info@boller.hu