Telefonszám: +36-89/512-596 E-mail cím: info@boller.hu

Termékkereső

el120901

 images logok 2018 sorban

A szokások és a babonák átszövik az év utolsó napjához kapcsolódó ünnepeket. Meghatározzák, hogy mit és hogyan csináljunk mit együnk és igyunk, ahhoz hogy méltón búcsúztassuk az újévet és még méltóbban köszöntsük az újesztendőt. Őseink szerint ezeknek a hagyományoknak a követésétől várhatjuk azt, hogy egészségesek, sikeresek, gazdagok, szerencsések leszünk az előttünk álló 365 napban. Éppen ezért van az, hogy rengeteg népi szokás, babona, tiltás kapcsolódik a szilveszterhez és az újév napjához: fontos, hogy hangoskodjunk, amivel elűzzük a gonosz szellemeket, jó ha együtt vagyunk, hogy közösen engedjük el a múltbéli sérelmeinket és az is szerencsét hoz, ha malacot eszünk és persze valamilyen szemes terményt, hogy bőség köszöntsön ránk.

Hagyományok élvezete

A hagyomány szerint azért nem szabad újév napján szárnyast fogyasztani, mert az kikaparja a szerencsét ellentétben a disznóval, aki kitúrja nekünk azt. Lehet, hogy a szilveszteri hagyományok ötvözése végett volt olyan népszerű régen faluhelyen a szilveszteri disznó vágás hagyománya. Hiszen ezzel egyszerre oldották meg, a hangoskodást, az együtt ünneplést és a friss finom disznóhús ételek újévi fogyasztását. Ha úgy döntünk, hogy az év utolsó napján disznóvágást tartunk, már hajnaltól kezdhetjük a vigasságot, ami persze a szorgos munkával is együtt jár. A munkánk viszont nem marad jutalom nélkül, hiszen ilyenkor a háziak még nagyobb lelkesedéssel készülnek az ünneplésre. A disznótor eleve sokáig tartott hajnalig, 2-3 óráig is mulatoztak a meghívottak, vagyis ez egy szilveszter éjszakába tökéletesen beleillik.

Fogadalmak

Az újesztendőbe belépve az embernek igénylik, hogy valami ténylegesen is megváltozzon. Legalábbis valóban hátat fordítsunk a minket nem szolgáló dolgoknak az életben. Ezért szokás fogadalmakkal köszönteni az eljövendő esztendőt. Ilyenkor egy-két jó pálinka kíséretében ki is lehet nyíltan mondani, hogy miben szeretnénk változtatni az előttünk álló időszakban. Sokan szeretnének párt találni, felhagyni bizonyos rossz szokásokkal vagy épp visszatérni a gyökerekhez.

Feléledő hagyományok

A városi ember már egyre nyitottabb a hagyományok felelevenítésére, megint népszerűek a disznótorok és már szilveszterre is választhatunk ilyen programot. Szervezhetünk mi magunk is, ha van rá lehetőségünk, vagy kereshetünk olyan rokont-ismerőst, aki épp szilveszter estéjén szeretne disznót ölni.
Weboldalunkon mindent megtalálsz egy helyen a disznóvágáshoz, válogass a legjobb kések, belek, fűszerkeverékek és egyéb kiegészítő termékek között és készíts profi módon hagyományos húsételeket! Akár meg is lepheted egy ilyen készlettel azt, akihez vendégségbe készülsz disznótorra, garantált sikere lesz a meglepetésnek!

 

 

A honlapon található nevek, képek és leírások a Böllér cégcsoport tulajdonát képezik, ezeknek mindennemű másolása tilos! Bővebben...

Kapcsolat

Böllér-Ker Kft.
8500 Pápa
Külső Veszprémi út 40.

Tel.: +36-89/512-596
E-mail: info@boller.hu