Telefonszám: +36-89/512-596 E-mail cím: info@boller.hu

Termékkereső

el120901

 images logok 2018 sorban

Kezdetét vette a nyaralási időszak és a strandszezon, és ez bizony azt is jelenti, hogy a nyár szuper kedvenc ételeit is egyre jobban keresik és kérik a vendégek. Az egyik legnépszerűbb ilyen nyári favorit a flekken.

 

A flekken amolyan gasztro élmény is egyben, hiszen szuper izgalmas és változatos módon készíthető el és többféle körettel is tálalható.  Találtunk most neked egy szuper receptet, de előtte nézzük is meg, tulajdonképpen miért olyan kedvelt a flekken?

Mégis milyen a jó flekken?

A flekken esetében elsősorban a különleges fűszerezését kell kiemelni, tulajdonképpen ezen múlik minden, hiszen speciális fűszerkeverékkel kell elkészíteni, ami nem olyan erős, mint mondjuk a grillezésnél használt fűszeres íz. Itt inkább erősítik a hús ízét, mintsem elnoymják azt.

Főként bors és paprika keveréke adja az ízét,

de népszerű még a mustár hozzákeverése is a páchoz.

A különleges, minőségi fűszereket válogasd össze te is Böllér Kft. webshopjában!

A flekken útja

Nagyon úgy néz ki, hogy Erdélyből, székely rokonainktól indult hódító útjára, bár egyes feljegyzések szerint német vagy román eredete is lehetséges. Ami viszont izgalmas a flekken esetében, hogy a román “flac” szó kézszerű, míg német “fleck” párja talp alakú foltot, nyomot jelent, és igazából mindkettő elég jól jellemzi a hús kinézetét. És hát, ami ránk nézve hízelgő, hogy a flekken a magyarok között honosodott meg, híres fűszeres ízvilágát a mi konyhai leleményességünknek köszönheti.

A flekken szíve-lelke az a  borsos-paprikás, mustáros pác,

ami finoman csípős ízvilágot eredményez.

Sima serpenyőben is fantasztikusan könnyen meg lehet ám sütni

Szuper választás a sütéshez az egyszerű teflon serpenyő, hiszen ilyenkor a hússzelet alig ér az edényhez,  a forró alj és a szelet között vékony választót képez a vaj vagy a sertészsír, mintha lebegne a flekken husi. Szép pirosra, ropogósra sül, pár perc alatt. Semmiképpen ne süsd túl, mert akkor kemény lesz és ehetetlen, vághatatlan.

Egy szuper recept, hogy lenyűgözd éttermi vendégeidet

Hozzávalók:

  • 4 nagyobb vagy 8 kisebb szelet sertéstarja csont nélkül
  • 5-6 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál durvára őrölt bors
  • 1 teáskanál flekken fűszerkeverék
  • 1 db chilipaprika vagy 1 mokkáskanál őrölt chili
  • étolaj

Elkészítése:

  • A tarjaszeleteket enyhén kiklopfoljuk, az inas, hártyás részeket bevagdossuk.
  • A fokhagymát apróra vágjuk vagy lereszeljük. A hússzeleteket bedörzsöljük sóval, borssal, flekken fűszerrel, chilivel és a fokhagymával. Kevés olajat öntünk rá, és a hűtőbe tesszük 1 órára. Még jobb, ha a húst előző nap bepácoljuk.
  • A húst grillen vagy serpenyőben kevés olajon átsütjük.
  • Petrezselymes újburgonyát készítettem mellé. Jó étvágyat kívánok hozzá!