Telefonszám: +36-89/512-596 E-mail cím: info@boller.hu

Termékkereső

el120901

 images logok 2018 sorban

A nyári időszak bár nem a disznóvágás főszezonja, hiszen ilyenkor inkább elfogyasztjuk azt, amit disznóvágáskor földolgoztunk, megtöltöttünk és szépen eltettük a mélyhűtőbe vagy a spájzba. Azonban egy originál böllér nyáron sem pihen, hiszen a meleg hónapok a szuper kerti partik hónapjai.

 

És ilyenkor fantasztikus grillezett ételek, flekkenek, bográcsos ételek készíthetők, amelyek már önmagukban is remek apropóként szolgálnak arra, hogy összegyűljön a család vagy a népes baráti társaság.

 

És ahhoz, hogy ezek a finomabbnál finomabb gasztro különlegességek a grillrácsra

vagy a bográcsba kerüljenek, bizony bölléri munka szükségeltetik.

Nézzük is mire gondolunk!

Mi jöhet szóba?

Írtunk már korábban a grillezési trükkökről és arról, hogyan lehet isteni finom flekkent készíteni. Természetesen ezek továbbra is a nyári slágerek között vannak, korábbi, erről szóló cikkeinket megtalálod a blog bejegyzések között, izgalmas olvasmány lehet számodra mindegyik cikk. De nézzük, hogy a flekken és a grillezés mellett mi jöhet még szóba? Természetesen a grillre a husik mellett zöldséget, kolbászt és halat is bátran feltehetsz. Manapság már rengeteg olyan előre, grillezésre előkészített húst tudsz vásárolni, ami fűszerezésben és szeletelésben is már úgy van összekészítve, hogy neked már csak annyi dolgod legyen, hogy feldobod a grillrácsra és szépen megsüsd.

De a húsok felvágásánál, illetve már eleve a hús megvásárlásánál

mindenképp a minőséget kell keresni és választani.

Ha kezdő böllérként dolgozol vagy hobbi böllérkedésed elején tartasz,

akkor ez remek alkalom arra, hogy a húsok előkészítésének, felszeletelésének

és kikészítésének számos csínját-bínját megtanult és ellesd.

Hiszen a bográcsos ételek repertoárja is nagyon széles és bizony nem mindegy, hogy milyen húst dolgozol fel. Ha mondjuk egy marha vagy egy disznó pörkölt alapjául szolgáló hús nagyon mócsingos, sok rajta a felhasználhatatlan, “kövérkés” rész, akkor bizony hiába vagy te szuper böllér, a hús nagy része használhatatlan lesz és kárba is veszik. Ráadásul sokkal kevesebb mennyiséget tudsz majd emiatt megfőzni.

Tehát a kiváló alapanyag, a kiváló hús hozzávaló kiválasztása az elsődleges.

Utána a szuper böllér késekkel

- mint például az Eicker kések -

már hozzá is láthatsz a professzionális hús-feldolgozásának.

Meglátod, az eredmény, az étel kifogástalan és isteni finom lesz.

 

Egy izgalmas bográcsos recept a nyárra: Bográcsos babgulyás füstölt csülökkel

bogracs

Hozzávalók:10 adaghoz

A babgulyáshoz

  • sertéscsülök
  • marhalábszár
  • 150 g disznózsír
  • 5 közepes fej vöröshagyma
  • 1 fej fokhagyma
  • 1 közepes db paradicsom
  • 3 db zöldpaprika
  • 2 nagy db sárgarépa
  • 2 db fehérrépa
  • 1 kis db zeller
  • 3 db babérlevél
  • 500 g fejtett bab
  • 3 dl tejföl (20%-os)
  • finomliszt
  • 1 ek őrölt fűszerkömény
  • fekete bors
  • ízlés szerint
  • 3 ek fűszerpaprika
  • 3 l víz

A csipetkéhez

  • 10 dkg finomliszt
  • 1 db tojás
  • 3 g

Elkészítése:

A füstölt csülköt mossuk meg víz alatt, majd tegyük fel főni a szárazbabbal együtt. A főzővízhez adjunk néhány babérlevelet.

A marhalábszárt tisztítsuk meg, vágjuk kockákra, ahogy pörköltnél szokás, majd készítsünk jóízű marhapörköltet a bográcsban. Amikor a csülök megpuhult, vegyük ki a főzővízből, hűtsük le, majd távolítsuk el a csontokat és kockázzuk fel (kb 1,5 x1,5 cm az ideális méret).

A főzőlevet kóstoljuk meg mennyire sós, és szükség esetén higítsuk vízzel, máskülönben túl sós lesz a leves.

Amikor a marhahús már majdnem elkészült, öntsük fel a csülök főzőlevével (a babbal együtt) és vízzel, adjuk hozzá a kockázott csülköt, majd a tetszés szerint aprított, vagy darabolt zöldségeket.

Készítsünk tejfölös habarást, adjunk hozzá 5 gerezd zúzott fokhagymát is. Ne felejtkezzünk meg a hőkiegyenlítésről, amikor a bográcsba tesszük a habarást. Forraljuk fel, kóstoljuk, hogy a kellően sós ízt elérjük.

Végül adjuk hozzá a csipetkét és pár perc főzést követően ételünk tálalható.