Telefonszám: +36-89/512-596 E-mail cím: webaruhaz@boller.hu 

Termékkereső

el120901

 images logok 2018 sorban

Hazánkban a sertéstenyésztés elsősorban nagyüzemi keretek között zajlik, míg a házi sertés őse a vaddisznó, egész életét a szabadban tölti, így húsa egészen más tulajdonságokkal rendelkezik. Nézzük meg, melyiknek milyen előnye van.

A vaddisznóhús előnyei

A szabadon élő vaddisznó húsa életminősége miatt magasabb élvezeti értékkel rendelkezik. Ez az állat sokkal többet mozog, és bár a vadhúsok zsírsavösszetételét az állatok étrendje és élőhelye nagymértékben befolyásolja, ettől függetlenül, általánosságban elmondható, hogy húsának alacsonyabb a zsírtartalma, mint a házi sertésé. Az általa fogyasztott természetes takarmány miatt, gazdagabb ízvilág jellemzi, mint a házi sertés húsát. Mindezek felett a vadhús mentes a különböző gyógyszerektől, antibiotikumoktól, hormonkészítményektől, és az ipari tápszerektől. Napjainkban rengeteg hír kering az ipari állattartásból adódó, gyógyszerekkel szennyezet húsokról, így az ezektől mentes vadhúsra egyre nagyobb a kereslet is.

vaddiszno


A vaddisznó és a házi sertés hús zsírtartalmának összehasonlítása

A sertéskaraj zsírtartalma háromszor magasabb, mint a vaddisznóé.

A comb zsírtartalmát nézve a sertésé meghaladja a 8%-ot, míg a vaddisznóé az 1%-ot sem éri el.

A vaddisznó szalonnájának zsírtartalma jóval kisebb a sertésénél.

A sertés karajának koleszterintartalma nagyobb, mint a vaddisznóé.

Forrás: A Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Karának mérései alapján.

 sertes

A házi sertés hús előnyei

A házi sertés húsa sokkal olcsóbb, mint a vaddisznóé. Míg utóbbi húsához nagyon nehéz frissen hozzájutni, a házi sertés esetében a frissesség az egyik legfontosabb szempont, ami alapján kiválasztjuk a megvásárolni kívánt árut. A hús beszerzése jól ellenőrzött körülmények között történik, így biztosak lehetünk benne, hogy jó minőségű, egészséges állat húsát vesszük meg, míg ez a vaddisznó esetében nem mindig ilyen egyszerűen elmondható.

 

Összességében mindkét állat húsának megvannak a maga előnyei és hátrányai. A választásnál érdemes figyelembe venni az árat, a beszerzési lehetőségeinket, és természetesen az sem mindegy, hogy pontosan mit szeretnénk belőle készíteni.


Weboldalunkon mindent megtalál egy helyen a húsok feldolgozásához! Válogasson a legjobb kések és eszközök, műbelek, vagy fűszerek között!