Telefonszám: +36-89/512-596 E-mail cím: webaruhaz@boller.hu 

Termékkereső

el120901

 images logok 2018 sorban

Ahogy közeledünk a disznóvágás szezonhoz, úgy fokozódik az izgalom, és a nagy sürgés-forgás. Legújabb cikkünkben is a disznóvágás körüli munkákban nyújtunk segítséget, mégpedig egy fűszer kisokossal, már kipróbált, és jól bevált receptekkel!

 

A kolbász tökéletes fűszerezése

A kolbász lelke a fűszerpaprika! Ez adja meg a fűszerezés domináns izét, ezért érdemes kiemelt figyelmet fordítani arra, hogy mindig minőségi fűszerpaprikát használjunk. Az, hogy a kész kolbász mennyire lesz sikeres, függ a fokhagyma jól eltalált arányától is. Ha pikáns, enyhén csípős kolbászt szeretne készíteni, a következő receptet ajánljuk!

Recept:

7 kg száraz sertéshúst és 3 kg hasaalja szalonnát nagylyukú darálón ledaráljuk. Hozzáadunk 25 dkg konyhasót, Csípős Házikolbász fűszerkeveréket és ezt jól összekeverjük. Lehetőség szerint 1 napig állni hagyjuk, majd másnap sertés vékonybélbe töltjük, ügyelve arra, hogy levegős ne legyen. Tetszés szerinti méretre pározva 24 órán át szikkasztjuk, majd füstöljük és szárítjuk.

Mi kell az ellenállhatatlan sonkához?

A jó sonka elkészítésének titka a páccal kezdődik! Az általános fűszereken kívül - mint a babérlevél, só, bors, majoránna - érdemes néhány különleges fűszerrel is megspékelni az egyedi hatásért. Ilyen lehet a koriander és a szerecsendió.

Recept:

A Pácfűszer felét 1 kg konyhasóval jól összekeverjük, majd a fűszeres sót a húsra erősen rádörzsöljük. A pácfűszer másik felét 3 nap után 2 liter vízben feloldjuk és utána a húsra öntjük. Amennyiben a páclé nem lepi el a húst, azt naponta forgatni, vagy locsolni kell 14-20 napig, a hús nagyságától függően. A pácolás befejeztével a húst lemossuk, leszárítjuk és azután füstöljük.

Így fűszerezd a disznósajtot!

A disznósajt elkészítéséhez a klasszikus disznótoros fűszerekben érdemes gondolkozni. Azt az ízharmóniát, amit egy disznósajttól várunk, a fűszerpaprika, a fokhagyma, a feketebors, a majoránna, és a babérlevél egymást kiegészítő ízkavalkádja adja.

Recept:

A disznósajt elkészítéséhez szükséges alapanyagokat (2,3 kg csont nélküli bőrös sertés fejhús, 0,5 kg sertés bőrke, 0,5 kg sertés szív, 0,4 kg sertés nyelv), sós vízben meg kell főzni, majd csíkokra vagy kockára fel kell aprítani. Ezután hozzáadjuk a Disznósajt fűszerkeveréket, ízlés szerint 5-6 dkg konyhasót, abalevet, majd összekeverjük. A töltés történhet sertésgyomorba vagy nagy átmérőjű disznósajt bélbe, aminek a végeit jól le kell kötni zsineggel. Töltés után 1,5 órán át, lassú tűzön főzzük. Amikor a disznósajt kissé lehűlt, megszurkáljuk, hogy a zsírt kiengedje, majd lepréseljük. Kellemesebb az íze, ha a teljes kihűlés után 2-3 napig hideg füstön füstöljük, de füstölés nélkül is fogyasztható. A javaslatban szereplő nyers alapanyag összetétel ízlés szerint változtatható.

Javasolt adagolás: 20 g/kg

Mitől lesz ínycsiklandó a kenőmájas?

Nincs kenőmájas majoránna nélkül! Ez az a fűszer, ami megadja a kenőmájas jellegzetes ízvilágát. Amivel pedig a maximálisra fokozhatja élvezeti értékét, az a vöröshagyma granulátum!

 

Recept:

A házi kenőmájas elkészítéséhez szükséges 1,5 kg bőr nélküli hasa- vagy tokaszalonnát, 0,8 kg dagadót sós vízben meg kell főzni, majd kockára fel kell aprítani. 1,2 kg nyers sertés májat vékony szeretekre vágunk és 2-3 percig vízben átfőzzük. Az alapanyagokat összekeverjük a Házi kenőmájas fűszerkeverékkel, ami konyhasót is tartalmaz, majd az egészet kislyukú darálón többször ledaráljuk. A töltés történhet sertés vékony-, sertés vastag- vagy marha vékonybélbe, ízlés szerinti hosszúságra pározva vagy kötözve. A betöltött nyers házi kenőmájast 30-40 percig vízben, lassú tűzön főzzük, utána hideg vízbe kihűtjük. Kellemesebb az íze, ha hideg füstön megfüstöljük, de füstölés nélkül is fogyasztható. A javaslatban szereplő nyers összetétel ízlés szerint változtatható.

 

Webáruházunkban megtalál minden fűszert, amire egy disznóvágáson szükség lehet, mindezt prémium minőségben, és többféle kiszerelésben!