Telefonszám: +36-89/512-596 E-mail cím: info@boller.hu

Termékkereső

el120901

 images logok 2018 sorban

A Húsvét a második legnagyobb ünnepünk, és talán nem túlzás azt állítani, hogy nincs olyan család, ahol ne kerülne ilyenkor sonka az asztalra. A “Hús-vét”, ahogy a neve is jelzi, a hosszú böjt utáni első olyan alkalom volt, amikor az emberek húst vettek magukhoz.

Bővebben: Február végén készül a Húsvéti sonka

A kocsonya a magyar konyha egyik remekműve. Karácsony és szilveszter környékén pedig gyakrabban előkerül, hiszen igen kedvelt ünnepi étel és a másnapos gyomor megmentője. A hajnali disznóvágások alkalmával a köröm, a csülök, a bőrke, a fül, a farok, mind egy üstbe kerül és lassú tűzön 4-5 órán keresztül rotyog. Ez a hosszú idő azért kell, hogy az összes zselésítő anyag kifőjön a csontokból és a kocsonya igazán remegős legyen. A kocsonya egyik titka, hogy minél alacsonyabb lángon főzik, annál tisztább lesz a kocsonyalé. Ha elkészült, tálakba rakják és hideg kamrába, pincébe teszik, ahol szép lassan ki tud hűlni. A kocsonyafőzés tehát nagyon egyszerű, de hosszan tartó művelet, mégis megéri nekilátni!

Bővebben: Remegve imádjuk a kocsonyát

A szokások és a babonák átszövik az év utolsó napjához kapcsolódó ünnepeket. Meghatározzák, hogy mit és hogyan csináljunk mit együnk és igyunk, ahhoz hogy méltón búcsúztassuk az újévet és még méltóbban köszöntsük az újesztendőt. Őseink szerint ezeknek a hagyományoknak a követésétől várhatjuk azt, hogy egészségesek, sikeresek, gazdagok, szerencsések leszünk az előttünk álló 365 napban. Éppen ezért van az, hogy rengeteg népi szokás, babona, tiltás kapcsolódik a szilveszterhez és az újév napjához: fontos, hogy hangoskodjunk, amivel elűzzük a gonosz szellemeket, jó ha együtt vagyunk, hogy közösen engedjük el a múltbéli sérelmeinket és az is szerencsét hoz, ha malacot eszünk és persze valamilyen szemes terményt, hogy bőség köszöntsön ránk.

Bővebben: A malac kitúrja a szerencsét!

A disznóvágás során mindig arra törekszünk, hogy semmi ne vesszen kárba és minden úgy sikerüljön, ahogy annak kell. Ennek ellenére előfordulhat, hogy elszámoljuk a szükséges alapanyag mennyiségét. A megmaradt fűszereket egy évig még bármire felhasználhatjuk sütés-főzés közben, ha megfelelő légmentesen zárható dobozban tároljuk. A többi felszerelés klipsz és zsineg is jó lesz jövőre, igen ám, de mi történjen akkor, ha megmaradt a bél?

Bővebben: Megmaradt a beled? Így tárold!

A hagyomány szerint a disznóvágásokat decemberre szervezik a legtöbb családban, ezért az ünnepi asztalra is sok helyen kerül sült kolbász és hurka. Ha mi maguk nem is vágunk disznót, vagy egyik rokonunk sem kínál meg jóféle disznótorossal, a henteseknél még mindig tudunk rendelni igazán friss húst. Az igazi húsimádók ugyanis maguk töltik és készítik a friss alapanyagból a hurkát és a kolbász, hogy a tradicionális ízekkel megörvendeztessék a család minden tagját. Ezeket a töltelékes ételeket hagyományosan tormával, mustárral fogyasztjuk, de népszerűek a majonéz alapú saláták is.

Bővebben: Disznóságok karácsonykor?

5. oldal / 8